måndag 22 april 2013

Organdonation i judisk lag


Judendomen är positiv till organdonation. De judiska rabbinerna kommer till sin positiva inställning till organ- och vävnadsdonation genom att väga viktiga principer mot varandra. Inför denna typ av donation är det framför allt två två judiska regler som blir aktuella.

Den ena principen är Kibud Hamet. Den står för vördnaden och respekten för den döde och den döde kroppen. Den andra principen är Pikuach Nefesh. Den står för plikten att främja livet och respekten för livets helighet. 

Kibud Hamet innebär att man på många olika sätt är skyldig att visa all tänkbar respekt och vördnad inte bara till den döde utan också den döda kroppen. Till detta hör t.ex. att det för juden är viktigt att begravas hel. Att visa respekt för den döde har gett judendomen lagar som ska försäkra den döde kroppen en bibehållen värdighet. Ett stoft ska behandlas med samma respekt och vördnad som den levande kroppen vid varje förberedande steg inför begravningen.  
Enbart med utgångspunkt från Kibud Hamet skulle därför organdonation ur ett judiskt perspektiv innebära en kränkning av den döda kroppen. Men här kommer den andra principen in: Pikuach Nefesh – plikten att främja livet och respekten för livets helighet. Genom organdonation och transplantation kan en människa rädda livet på eller ge flera andra människor helt nya livsmöjligheter.
När man då väger de båda principerna mot varandra, råder det ingen tvekan om vilken av dem som väger mest.Det gör plikten att främja livet och respekten för livets helighet. Om det är möjligt att rädda liv så är ska man göra det. 
I vissa fall väcker dock organdonation vissa frågor, och har traditionellt blivit bemött av viss skeptism. Dock har det blivit mer acceptabelt i takt med att de medicinska transplantationsmetoder har förbättras. I både ortodox judendom och icke-ortodox judendom tycker majoriteten att organdonation är tillåten om den som donerar är avliden. I vissa fall anser rabbinska myndigheterna att organdonation kan vara obligatoriskt, medan en minoritet anser alla donationer av ett levande organ som förbjudet. 




1 kommentar: