fredag 19 april 2013

Kristendomens syn på organdonation


Kristendomen säger varken direkt ja eller nej till organdonation utan det är en personlig tolkning av det hela, men för att ta emot organ från någon annan måste man också kunna tänka sig att donera. Det handlar alltså om den gyllene regeln:

”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Det är vad lagen och profeterna säger” (Matt. 7:12)

Om man hänvisar till det betyder det alltså att kristendomen säger ja till organdonation och transplantation. Man skulle kunna säga att organdonation inte bara är en medmänsklig handling utan det är en handling välsignad av Gud.

”Don’t take your organs to heaven. Heaven knows we need them here.”

Det som står i centrum inom det kristna tron är ju tron på Jesus Kristus, att han har dött för att vi ska kunna leva därför är kristna generellt sätt inte främmande för tanken att en människas död kan ge andra människor liv. Ett organ kan på ett sätt betraktas som ett offer i den mening precis som Jesus Kristus offrade sig för mänskligheten. Men det är minst sagt en medmänsklig och kärleksfull handling att genom sin egen död ge andra människor livsmöjligheter. 

(1 Kor 6:19) ”Vet ni inte att er kropp är ett tempel för den heliga anden.. (1 Kor 6:20) ”Gud har köpt er och priset är betalt. Ära då Gud med er kropp”

Genom organdonation har vi möjlighet att utan att offra vårt eget liv, visa mer kärlek, låta vår kropp bli ett redskap för att låta Gud hjälpa en annan människa till ett bättre liv varför inte göra det då? Du kan hjälpa någon få sin syn tillbaka eller få en fungerande njure. 
Gud skapade ju Eva genom att ta ett revben från Adam, det är inte organ men det måste någonstans tyda på att om du kan ge en del av dig själv till en annan människa och rädda dess liv så gör det. Herren kommer bara älska dig mer då inte mindre!

Jehovas vittne tillhör en gren inom kristendomen och de är kända för att vara emot blodtransfusion, man får varken ta emot eller ge blod till någon annan men trots det så säger de generellt sätt inte nej till organdonation. De anses vara en samvetlig fråga och ett helt personligt ställningstagande. Men om en organdonation ska genomföras är det extremt viktigt att ingen blodtransfusion genomförs, det vill säga att någon annans blod förs in vid operation då blodförlusten ofta är stor vid omfattande operationen. Den enda organdonation som i regel kan genomföras utan blodtransfusion är i regel en njurdonation. Men om man under operationen då skulle drabbas av blodförlust innebär det döden då ingen annans blod får tillföras till kroppen. 

5 kommentarer:

  1. Bra redogörelse för kristendomens syn på organdonation, men ni behöver fylla på den lite. Ta med mer om hur man ex i Svenska kyrkan ser på det idag. Hur motiverar man sitt ställningstagande? Det är bra att ni har bibeltexter som ni tolkar, men det finns flera olika tolkningar av bibeln.
    /Pernilla

    SvaraRadera