fredag 19 april 2013

Islam om organdonation


Islam om organdonation

Som muslim, precis som en kristen och en jude, är det tillåtet att donera organ. Men detta inom vissa ramar och regler. Enligt ett citat lyder lagen såhär:
”Organdonation är tillåten inom Islam om det sker inom de tillåtna gränserna föreskrivna i Sharian”

Sharian är ett begrepp inom Islam som anser beskriva den gudomliga viljan, Allahs vilja. Det är helt enkelt ”lagen av Gud” och kommer ursprungligen ur texter från Koranen, som är muslimernas helig skrift, och Muhammeds sunna som finns att tyda i haditherna. Haditherna är den islamiska traditionen som finns nedskriven och som berättar om Muhammeds liv, hands handlingar och värderingar i olika situationer. Den handlar om hans liv som den stora förebilden han är. Den innehåller också kända förbud och plikter inom Islam, som inte är nedskrivna i Koranen. Hadithskrifterna sammanfattades redan runt 700-talet. 

Sharia är alltså ett lagsystem sammanfattat hur man ska leva. Hur man tillämpar lagarna och levnadssystemet varierar mycket från land till land, och från muslim till muslim. Reglerna som finns i Sharian är bland annat plikter inför Gud, som talar om hur man ska leva, be och tro som en trogen muslim, men även om frågor som rör samhället och interaktionen med medmänniskor. Den beskriver hur icke-muslimer ska behandlas vid krig och konflikter samt andra situationer, förslagsvis vid frågan angående organdonation. Den beskriver hur dessa människor bör behandlas i muslimska områden, samt hur muslimerna själva ska agera. 

Det är tillåtet att transportera ett organ till en annan person om det är ett organ som automatiskt förnyar sig, som till exempel blod och hus. Det är också tillåtet att använda organ som tagits från en annan person som är sjuk och inte har användning för organet, som att ta hornhinnan från ett öga som opererats bort av någon anledning.
Det är däremot haram (som inom Islam betyder förbjudet) att donera ett organ som kroppen är beroende av för att överleva, som ett hjärta från en levande person.
Det är haram att transplantera ett organ som livet är beroende, såsom transplantera 
Det är också förbjudet att donera ett organ som kan försämra donatorns egen livssituation. 
Enligt Islam är det helt förbjudet att sälja organ under några omständigheter. Skulle detta mot förmodan ske, att organdonatorn på något sätt får ersättning för sin gärning, kan detta vara en brytning mot ijtihaad, som enligt Koranen är det mänskliga förnuftet.


Det är tillåtet att donera sådant som förnyas automatiskt, såsom blod, men inte organ som inte gör det, och som dessutom är personliga. Den genetiska arvsmassan och DNA:t får enligt Islam inte föras vidare genom transplantation, det vill säga, man får inte donera makeupen testiklar, äggstockar och celler i nervsystemet, som kan förändra personligheten hos den nya individen. 

För att få donera inom Islam måste man fullfölja vissa regler:
  • Den som ska donera måste vara i ett sådant tillstånd att han själv ska kunna ta ett förståndigt beslut
  • Personen måste vara vuxen, helst 21 år eller äldre
  • Vid påtryckningar från omgivningen, och inte bara en egen vilja, nekas organdonation
  • Det organ som doneras får inte påverka donatorns egna hälsa och välmående
  • Transplantationer av könsorgan är inte tillåtna

Andra regler gäller om donatorn redan är död när donationen genomförs:
  • Det får bara utföras om donatorn gett sitt tillåtande innan sin död.
  • Om något medgivande inte finns, så kan anhöriga ge sin tillåtelse istället.
  • Det måste vara ett organ som kan rädda livet på en annan människa.
  • Organet får inte doneras om donatorns död inte fastställts korrekt.
  • Organ som tas från trafikolycksoffer måste godkännas av domstol.

För och emot organdonation
Enligt Islam är det tillåtet att begära att ens organ doneras till medicinska ändamål (så länge de följer lagarna skrivna i Sharia), eftersom det enligt religionen är givet att man ska bry sig och ta hand om sin nästa. Man ska värna om de sjuka och svaga, och försöka rädda människors liv om det är möjligt. 
Å andra sidan finns det vissa regler och böner inom Islam som betonar på att en död kropp ska begravas så intakt som möjligt. Den bör inte skäras i eller dissekeras. Detta är för att kroppen är helig och att skära i den är att kränka personen, oavsett om denne är död eller levande. Profeten Allah säga ha sagt: ”att skära upp en död persons ben är som att skära upp honom medan han lever”. 

Islam är alltså både delvis för, och delvis emot organdonation. I de flesta fall finns det dock tydliga undantag till de strikta reglerna. Dessa undantag nämns tidigare i texten. Om fallet är allvarligt och extremt är organdonation direkt tillåtet. Det är som sagt när ett organ kan rädda livet på en annan person, så länge det är godkänt  och tillåtet av donatorn eller donatorns arvtagare. Dessa regler är beslutade av muslimska jurister som jobbar med ämnet. Jurister har också fastbestämt att det är tillåtet att obducera en kropp om det har ett brottsutredande ändamål, eller ett försök att hindra en allvarlig och okänd sjukdom som personen i fråga avlidit av. Ändå så är det inte tillåtet att skära i en kropp i onödan. Starka beslut behövs för att få tillåtelse att donera ett organ eller andra delar av kroppen, det är då ingen synd inom religionen. Det är till och med något som anses som fint, att rädda livet på en annan människa eftersom livet är den största gåvan.

Donera till en icke-muslim
Angående frågan om en muslim får donera ett organ till en icke-muslim, så säger Islam att också detta är tillåtet. Religionen betonar kärlek, medkänsla och barmhärtighet till alla människor, oavsett bakgrund eller religion. Donationen kan vara till en person som är i behov av det, eller till en organbank. Fortfarande är donationen endast tillåten om den inte leder till döden för donatorn, och om det är till för att korrigera ett fel eller avlägsna en missbildning som orsakar skada för personen i fråga. En donation som mot förmodan utförs utanför Sharias förhållningsregler leder enligt Islam till psykologiska och sociala skadeverkningar.





2 kommentarer:

  1. Härligt. Personen på bilden ser ut att vara Anjem Choudary. En islamist som bor i England och förespråkar sharia och hat mot väst... Där han bor http://youtu.be/A75Vg__GcqQ
    https://youtu.be/m3xuj-aJyaE

    SvaraRadera