fredag 26 april 2013

Dags att ändra lagen?

"Dags att ändra lagen om organtransplantationer"

Artikeln handlar om att Torbjörn Tännsjö berättar om att bristen på organ ökar, och detta är på grund av att färre människor idag dör på "rätt sätt", det vill säga att de avlider genom hjärndöd. Detta eftersom det läkare ofta slutar att behandla sjuka människor, då behandlingar anses onödiga när sjukdomsförloppet redan gått för långt. Det finns också nya behandlingmetoder för att rädda liv, som håller människan levande en längre tid. Människor som för några år sedan skulle dött cirka tio år tidigare, hålls idag vid liv eftersom läkare kan avlasta trycket vid en hjärnblödning. I vissa fall avlider patienterna ändå, men denna gång genom en vanlig död. Detta gör det omöjligt för dem att donera sina organ även om de skriftligt gått med på det i deras testamente. 

Tännsjö pratar också om att man ska betala de som donerar, att folk som donerar ett organ ska få en ekonomisk kompensation, utöver den vanliga kostnadsfria sjukvården. Han tror att detta kan öka den altruistiska donationen, det vill säga en donation utan släktskap med mottagaren. Det behövs för att den höga efterfrågan delvis ska kunna uppfyllas.

Vi tror att denna lag, att få betalt för organdonation, skulle vara effektivt. På samma sätt som människor får betalt för att ge blod, så borde få betalt när man ger en annan del av kroppen, till en rimlig summa. Fortfarande är det viktigt att detta inte missbrukas, och därför anser vi att summan inte bör vara för hög eftersom att folk då kan välja att ge organ som en sista utväg i en ekonomisk kris. 
Vi tycker att pengar är en bra kompensation för en nedsatt livssituation. 

Samhället idag ger flera hundra tusen för ett synligt ärr som man inte nödvändigtvis måste ha bekymmer över, och att inte ge pengar för en organdonation vore orättvist. Vi tror också att kompensation skulle höja motivationen att ge organ till människor som man inte har någon relation till, vi håller med Tännsjö på den punkten. 

2 kommentarer:

  1. Finns det ingen nackdel med Tännsjös synsätt då? Fundera själva och kolla gärna vad politiker i Sverige tycker i frågan. Varför är det inte tillåtet att sälja sin njure i Sverige? Hur har man tänkt?
    /Pernilla

    SvaraRadera
  2. Hej kära herre / fru

    Jag är DR. Miller Porter och jag handlar om att köpa / sälja njurar, vi är specialiserade på att sälja och köpa olika delar av kroppen som lever, njurar, hjärtan och andra delikata delar av kroppen. Vi har ett välutrustat sjukhus, och mina läkare är välutbildade. Det finns inget behov av att du är rädd för att operationen är livslös operation. Så alla intresserade borde snabbt kontakta våra tjänstemän på Drmillerporter102@gmail.com

    Se till att du inte tvekar att kontakta oss eftersom vi säkert kommer att se till att vi jobbar med dig, och vi kommer också att se till att du tycker om att göra affärer med oss.

    E-post: Drmillerporter102@gmail.com

    Tack
    Dr Miller

    SvaraRadera